Villa: Håndværk og design
"Villa afspejler min kærlighed til det historiske håndværk og organiske materialer kombineret med et moderne udtryk og mit eget design. Jeg er inspireret af Sydens varme og kultur og den fylde af originale håndværk jeg finder i landene lige syd for Middelhavet. Tag med på min kreative rejse gennem de sidste 24 år". (Helle Fog)
Solens stærke stråler holdes ude af den lave bygnings lerklinede mure. Inde i tusmørket sidder Nourredine bøjet over drejeskiven. Hans fødder er ikke til at få øje på, de er forsvundet ned i det svale hul i gulvet under drejeskiven, der snurrer i højt tempo. En søjle vokser ud af Nourredines hænder, der siden former sig til en kæmpe lerkrop, der når op i højde med hans ansigt.
Udenfor, under den brændende sol, er der stablet krukker op i tusindtal. Jeg er på vej rundt for at udvælge de skønneste modeller.
Under de simpleste forhold holdes traditionelle håndværk i hævd rundt om i verden – i dag dog ofte udenfor vores industrialiserede græsgange. Men igennem århundreder har vi også i Europa fremelsket disse håndværk og bygget vores velfærd, levevis og skønhedsidealer på baggrund af dygtige håndværkere og kunsthåndværkeres formåen.
Personligt kan jeg ikke komme i tanke om noget skønnere end når det unikke går hånd i hånd med organiske materialer og fuldendes som praktiske ting til hjemmet. Netop den kombination har altid været den røde tråd i mit arbejde siden jeg startede eventyret med Villa i 2001.
Lædergarvning i Fez, Marokko
En opdagelsesrejse
Oprindeligt var ideen at gå på jagt i Sydeuropa efter middelhavets kunsthåndværk og gøre det til forretningsgrundlaget. Efter tre måneders rejse gennem Tyrkiet, Grækenland, Italien og Portugal, hvor jeg måtte sande at det historiske kunsthåndværk var ved at uddø – eller i bedste fald kun er noget for de allerrigeste, landede jeg i Tunesien. Tunis og den nordlige del af Tunesien omkring Cap Bon har en stærk overleveret kultur fra Romerriget. Det blev en øjenåbner. Det historiske håndværk og kunsthåndværk levede, for nu mere end 20 år siden, i bedste velgående parallelt med industrialiseringen, der dengang allerede havde godt fat i det Nordafrikanske land.
De første kollektioner blev dermed født ud fra de tilgængelige håndværk i landet. Det blev til flere service-serier af håndmalet fajance, skønne hånddrejede romerske krukker og en stor kollektion med oliventræs køkkenting.
Oliventræs skål fra Villa Cucina serien
Den romerske arv
I skyggen af det romerske amfiteater i El Djem opdagede jeg mosaik, som jeg ellers kun havde set det i Pompeji. Forskellen var blot, at nu kunne den romerske mosaik, slået i bittesmå marmortern, integreres som de smukkeste billeder og mønstre i en bordplade.
Det blev til de første bordserier, som hurtigt udviklede sig til et havemøbelsortiment.
Det tætte forhold mellem Tunesien og Europa skyldtes dog ikke kun Romerne, men også i særlig grad Franskmændene som styrede landet i første halvdel af 1900-tallet. Denne kulturelle arv gjorde sig stærkt bemærket – ikke kun sprogligt, men også smagsmæssigt.
Men Franskmændenes indflydelse havde haft stor indflydelse i hele det vestlige Nordafrika og et land som Marokko, syntes pludselig at være endnu mere spændende, som leverandør af historisk håndværk. Det viste sig nemlig at Marokkanerne havde fastholdt de gamle kunsthåndværksdyder i en endnu højere grad end Tuneserne.
Marmor bord med indlagt romersk mosaik, håndsmedede jernstole Angelique
Marokko – en smeltedigel af kreativitet
Den første rejse til Marokko blev et overvældende sansebombardement, der viste et overflødighedshorn af kunsthåndværk og håndværk. Særligt Marrakesh åbenbarede sig som en by hvor de sidste 1000 års håndværkstraditioner stadig holdes i hævd. Her flyder flere verdener sammen i et konglomerat af Marokkos egne traditionelle håndværk - fra deres Berber aner over Arabisk indflydelse til Europæisk håndværk, som det i dag ofte er glemt herhjemme.
Kollektionen voksede op igennem 0´erne i takt med at jeg udforskede forskellige kunsthåndværk og håndværk - og snart kunne Villa tilbyde hundredvis af håndfremstillede artikler til ude og inde.
Et landhotel udenfor Marrakesh
Design og udvikling
De mange håndværk, der pludselig var til rådighed, satte ikke kun gang i udviklingen af en interessant kollektion af bæredygtige og smukke brugsgenstande, men udviklede også min egen kreativitet. I samarbejde med dygtige håndværkere opstod i slutningen af 0´erne flere og flere interiørgenstande i eget design. Det inspirerede til at tage udviklingen et skridt videre til møbler. Først blev det til småmøbler i læder, træ og smedejern. Men det blev forholdsvist hurtigt til en større kollektion af havemøbler i smedejern og mosaik. Møbelserien ”Nordic” fra min hånd blev introduceret til det europæiske marked og opnåede at blive særligt udvalgt på Interiør messen i Milano 2009 på baggrund af den nye måde at kombinere materialer på, i en stil, der går på tværs af kulturer. Det betød at et Nordic sofabord blev udstillet på designmuseet Triennale i Milano, hvilket var en stor ære, som satte yderligere skub i designudviklingen.
Nordic møbelserien på messe i Köln 2011
Marrakesh – Europas værksted
Med mere end 10 års samarbejde med håndværkere i Marrakesh, havde vi i starten af 10´erne opbygget et eget værksted for smedejern og mosaik og ansat en koordinator til at styre al produktion, emballering og afskibning af artikler og møbler til lageret i Svendborg. Bordserien kørte godt i starten af 10´erne og vi arbejdede mere og mere med fliser, mosaik og smedejern, som elementer i møbelserierne. Indtil da havde vi kun benyttet os af de originale marokkanske Zellige fliser til møbelfremstillingen, men nu fik jeg øje på de europæiske håndlavede cementfliser, som Franskmændene havde bragt til Marokko 100 år tidligere.
Det blev starten på et nyt eventyr med flisefremstilling efter den gamle håndværksteknik for cementfliser i tolagsteknik, som var blevet opfundet i Centraleuropa i midten af 1800-tallet. Flisetypen havde haft sin storhedstid omkring 1900 og 30 år frem, hvor Art Nouveau tidens krummelurer var top-moderne. Mange af mønstrene fra den tid var og er stadig i fremstilling og da Marokko, med annekteringen af Franskmændene, var kommet til at udgøre Europas værksted, var de også at finde i stort tal i fliseværkstederne i Marrakesh. Det var dermed nemt at gå i gang med som udgangspunkt.
Det interessante er for mig dog ikke at efterligne tidligere tider eller andres produkter, men at skabe selv. Nye nordiske farver til fliserne blev hurtigt udviklet i et tæt samarbejde med et arbejdsfællesskab omkring en gruppe flisehåndværkere - og i slutningen af 10´erne gik ambitionerne videre til udvikling af nye fliseformer og mønstre. Den tekniske flisefremstilling forandrede og videreudviklede jeg omkring 2020 til udendørs fliser, hulkehl fliser og skridsikkerheds fliser. Flisetyper, der ikke før er set indenfor håndlavede cementfliser i tolagsteknik, hvorfor jeg også har patenteret de nye flisemodeller.
Lige udenfor Marrakesh gøres hånddrejede krukker klar til forsendelse
Menneskene bag - miljø og bæredygtighed
Igennem mere end 20 år har jeg i regi af mit eget brand Villa skabt utallige nye artikler, møbler og fliser i samarbejde med dygtige håndværkere syd for Middelhavet. Dette møde mellem flere kulturer er ikke kun kreativt inspirerende for mig, men er en søjle i min forståelse af globalt fællesskab på tværs af grænser. At opleve hvordan netop samspillet og respekten for hinanden danner baggrund og er en drivkraft i skabelsen af nye veje indenfor design og bevarelse af gammelt håndværk, styrker min motivation til at udvikle Villas verden.
Som en naturlig del af mit arbejde i Villa, har Verdensmålene været et baggrundtæppe, der altid har været med, men som aldrig har været selve årsagen. Som en selvfølgelig parameter, der for mig mest af alt handler om respekt – er værdierne, afspejlet i Verdensmålene, en del af Villas DNA. Det handler om respekt for mennesker, for kulturer, for miljøet – kort sagt, for den verden vi lever i.
Nøgleordet respekt og et værdisæt omkring demokrati og medbestemmelse er også blevet udvidet til at favne vores kunder. Som noget helt unikt, er bygherrer, arkitekter og designere i dag inviteret til at skabe deres eget flisedesign: eller lave deres egen kombination af de mange millioner af muligheder, der er tilgængelige indenfor Villas håndlavede flisesortiment. Custom-made fremstilling er kernen i flisefremstillingen i dag, hvor jeg indtager en rådgivende rolle i processen og sørger for at slutresultatet er en virkeliggørelse af den bedste designløsning til renoverings- eller byggeprojektet.
Som en kerneværdi i Verdensmålene har bæredygtighed været med som en følgesvend i alt hvad jeg har foretaget mig igennem årene. Om det handler om miljømæssige løsninger som genbrug, lavt forbrug af klodens ressourcer, omtanke for medarbejdere og samarbejdspartnere – eller om det har handlet om opbygningen af mit firmadomicil på Tåsinge som et 0 energi koncept: Bæredygtighed er Villas naturlige base.
Helle Fog
Ejer og stifter
Tåsinge, November 2024
Fra fliseudstillingen på Tåsinge
Villas firmadomicil på Tåsinge
Villas havemøbeludstilling på Tåsinge 2012
Et bageri på Amager med fliser i Art Nouveau mønster
En bar på Illum Rooftop med sorte Zellige fliser
Et privat hjem i Dyreborg med fliser i Retro design
Et privat badeværelse med håndlavede sildebens fliser fra Villa